WordPress weboldal költöztetés Duplicatorral 8 lépésben

|

WordPress weboldal költöztetéshez számtalan jó bővítmény létezik, szerény véleményem szerint a Duplicator erre az egyik legjobb megoldás. Tök egyszerűen, 8 lépésben megoldható a teljes weboldal költözése adatbázissal együtt, akár negyed óra alatt, én 99%-ban ezt használom.

Sőt, tovább megyek: Ha nem akarsz költözni, arra is tökéletes, hogy csinálj egy teljes, későbbiekben bármikor felhasználható mentést a weboldaladról. Természetesen ezzel a rendszeres mentést nem válthatod ki, de ha egy céges bemutatkozó weboldalad van statikus tartalommal, jó megoldás lehet, hogy miután kész, megőrizd az eredeti oldal másolatát.

Egy korábbi bejegyzésben írtam már weboldal költözésről, de az a „hagyományos” kézi metódust vitte végig.

A Duplicator egy széles körben használt, megbízható bővítmény, amely kifejezetten WordPress weboldal költöztetéshez fejlesztettek ki, de felhasználhatjuk például:

 • Egyszeri mentés létrehozására (Pro verzió alkalmas ütemezett, felhőbe történő mentésre is!)
 • Staging oldal létrehozására, majd visszaköltözésre
 • Weboldal költöztetésre

Mint nagyon sok más WordPress bővítmények, természetesen létezik fizetős változata is nagyobb tudással, az ingyenes és a fizetős közötti különbségeket a Duplicator hivatalos oldalán tudod ellenőrizni.

1. A Duplicator költöztető letöltése és aktiválása

Ahogy minden más bővítményt, az admin felületre bejelentkezve, a „Bővítmények” menüpontra kattintva az „Új hozzáadása” gombbal tudjuk telepíteni. A keresőbe írjuk be: „Duplicator”, és az első találatot telepítsük, majd aktiváljuk. Ezután az oldalsó menüben megjelenik a bővítmény menüpontja.

duplicator telepitese

2. Cache bővítmény kikapcsolása

Ha használunk valamilyen Cache bővítményt (Pl. Swift Performance), akkor azt a mentés létrehozása előtt ki kell kapcsolnunk! Miután létrehoztuk a telepítőcsomagot, ne felejtsük el visszakapcsolni!

3. Telepítőcsomag létrehozása

A Duplicator menüponton belül a Packages menüre kattintva az „Add new” gombbal tudjuk létrehozni. Amikor lefuttatja az ellenőrzést, akkor kilistázza az esetleges hibákat, figyelmeztetéseket, ezeket szükséges átnézni. A túl nagy fájlokat szárjük ki, majd jobb alul „Build” gombbal elindítjuk.

duplicator build
duplicator bulid 2

5. Fájlok letöltése

Ez egyszerű, letöltjük a bővítmény által létrehozott két fájlt a számítógépünkre. A Duplicatorral történő költözésnél két fájlt kapunk: installer.php és a dátumoldalneve.zip fájlokat, mindkettőre szükségünk lesz a költözéshez!

wordpress weboldal költözés

Tipp: A .zip fájlt érdemes átnevezni, a megőrzés, és a későbbi könnyebb kezelés miatt!

6. Cél tárhely előkészítése

Ne aggódj, nem kell túl sok mindent csinálnod! Vegyünk egy példát:
A wplanning.hu oldal tartalmát szeretném átköltöztetni a new.wplanning.hu domain alá:

 • Be kell lépnem a tárhely kezelőfelületére (Pl. CPanel)
 • Létrehozom a new.wplanning.hu aldomaint
 • SSL-t telepítek az aldomainhez
 • Létre kell hozni egy adatbázist, valamint egy adatbázis felhasználót, és a felhasználót hozzárendelem az adatbázishoz.

Tipp: Az adatbázis nevét, az adatbázis felhasználó nevét, és a felhasználó jelszavát érdemes elmenteni egy jegyzettömbbe, vagy táblázatba!

7. A fájlok felmásolása az új tárhelyre

A korábban letöltött két fájlt fel kell töltened a tárhely domain mappájába. A példánál maradva ez a public-html/new.wplanning.hu . Ezt megteheted FTP-n, vagy a CPanel beépített fájlkezelőjén keresztül, ezt nem részletezném, ha nekiálltál költöztetni, feltételezem, hogy ehhez külön magyarázat nem kell. 🙂

8. Telepítés

Először is a böngészőbe, mintha csak egy weboldalt nyitnál meg, be kell írni az installer.php fájl elérési útját:

A fenti pédánál maradva tehát: https:// new.wplanning.hu/installer.php

Nyomsz egy entert, és máris a Duplicator telepítője fogad. A telepítőt értelemszerűen végig kell vinned, ha bármi, hiba, probléma van, azt jelezni fogja! A második lapon meg kell adnod a korábban létrehozott adatbázis nevét, adatbázis felhasználó nevét, és természetesen a jelszót. Ha ezzel megvagy, akkor alul a „Test” gombra kell kattintani, ezzel ellenőrzöd, hogy nem ütöttél-e el valamit.

Ha minden oké, akkor megjelenik a „Next” gomb, és továbbléphetsz az utolsó lépésre. Itt is továbbléphetsz, és már kész is vagy. Nincs más hátra, mint belépni a kezelőfelületre. Ekkor a rendszer törli a telepítőből visszamaradt felesleges fájlokat, és minden működik! 🙂

Ezzel kész is vagyunk a WordPress weboldal költöztetésével.

Az átköltöztetett weboldalra ugyanazzal a felhasználónévvel és jelszóval tudsz belépni, ami az eredeti oldalon volt!

A leírtak alapján most már Te is könnyedén el tudsz végezni egy weboldal költöztetést.

De mi van akkor, ha például tárhely szolgáltatót váltottunk, a domain marad ugyanaz, és át szeretnénk költözni kiesés nélkül?

Itt gyakorlatilag arról van szó, hogy a domainünk még a régi tárhelyünkre mutat, onnan elérhető az oldalunk, de valamiért tárhelyszolgáltatót váltunk, és át kell oda költöztetnünk mindent úgy, hogy ne legyen kiesés az oldal működésében. Erről olvashatsz extraként még 2+1 megoldást:

1: WordPress weboldal költöztetés kiesés nélkül a hagyományos módszerrel (zanzásítva):

 1. Weboldal fájljainak tömörítése, majd felmásolása és kicsomagolása az új tárhely domain mappájában
 2. Adatbázis exportálása PHPMyAdminból, majd az új tárhelyen létrehozni egy adatbázist, oda beimportálni
 3. wp-config.php fájlban átírni az adatbázis adatokat
 4. domain névszervereinek átállítása az új tárhelyre

2: WordPress weboldal költöztetés kiesés nélkül Duplicatorral:

Gyakorlatilag itt a fent felsorolt 8 lépésen kell végigmenned, de az ötödik lépés után van egy nagyon fontos feladat: Át kell vernünk a böngészőnket, hogy a domainünket már az új tárhelyen lássa!

Ez így elsőre bonyolultnak tűnhet, de tök egyszerű!

 • Megnézzük, és felírjuk, hogy mi az új tárhelyünk IP címe (CPanelen a bal oldali sávban láthatod)
 • A saját gépünkön a C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\ mappában lévő „hosts” fájlt megnyitod valamilyen szerkesztővel (Arra ügyelj, hogy rendszergazdai jogosultságal kell megnyitnod ahhoz, hogy szerkeszteni tudd!).
 • A fájl végére be kell szúrni két extra sort. Például, ha a wplanning.hu domaint költöztetném új tárhelyre:
123.123.123.123 wplanning.hu
123.123.123.123 www.wplanning.hu

Ezzel elértük azt, hogy a gépünk már az új tárhelyen lássa a domainünket, és mehet is a Duplicator futtatása a fentebb leírtak szerint! Ha kész vagyunk, átírhatjuk a domainek névszervereit!

+1 tipp: WordPress weboldal költöztetés kiesés nélkül a szolgáltatóval:

A legtöbb tárhely szolgáltató (legalábbis a jó szolgáltatók) kérésre segítenek neked a tartalmak, adatok felmásolásában költözéskor, egyszerűen vedd fel az ügyfélszolgálatukkal a kapcsolatot!

Kicsit hosszabbra sikerült a tervezettnél, de remélem a leírás segítségével most már Te is profin tudsz WordPress weboldalt költöztetni! Mint mindig, ha kérdésed van, ne habozz kérdezni! Ha meg bizonytalan vagy az egészben, akkor inkább kért szakértő segítségét! 🙂

“WordPress weboldal költöztetés Duplicatorral 8 lépésben” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kedves Krisztián! Az lenne a kérdésem, hogy woocommerce webáruházhoz is használható a fenti metódus? Sima honlapot már költöztettem így tárhelyen belül egyik domainről a másikra és most is ez a feladat, de a webshoptól kicsit félek, mert vannak fizetős bővítmények, bankkártyás fizetés, számlázás stb. szóval parázok, hogy minden simán menjen. Köszi előre is a visszajelzést!

  Válasz
  • Kedves Magdi!
   Elméletben a leírt lépéseket követve természetesen WorPress+WooCommerce webáruház kötöztetése ugyanígy néz ki. Természtesen sokminden függ a konkrét oldaltól, mennyi termék, kép, csatolt fájlról van szó, mekkora az adatbázis mérete, stb. Amennyiben egy teljesen új domain alá költözik az áruház, természetesen a licenszeket, bankkártyás fizetéseket be kell állítani az új domainre.

   Válasz

Szólj hozzá!