WordPress weboldal költöztetése

|

Korábban írtam már a WordPress weboldalak biztonsági mentéséről, amivel egy migrálás is simán megoldható. Általánosságban egyébként elmondható, hogy egyszerűbb bővítménnyel megoldani egy weboldal költözését.

Néha azonban kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy valami miatt erre nincs módod, főleg, ha nem mentegettél szorgosan. Írogatok én itt mindenféle okosságot meg jó tanácsot arról, hogy milyen fontos a mentés, meg mindig legyen legalább egy, közben meg pont én jártam így, mentés nélkül maradt egy weboldalam.

A sztori röviden: Egy ismerősömnek kellett egy egyszerű weboldal, akivel megbeszéltem, hogy a tárhelyemre egy aldomainre feltelepítek egy WordPresst, beállítom neki, ő meg majd feltölti a tartalmakat, stb. Ez meg is történt még valamikor 2018. októbere-novembere környékén. Ezután nem foglalkoztam ezzel az oldallal (a frissítések lefuttatásán kívül), majd szépen el is felejtettem. Az ismerősöm, Bálint közben tele volt munkával (DGH – arculatok, logók, kiadványok készítése), és hát neki sem nagyon volt ideje ezzel foglalkozni.

Időközben én tárhely szolgáltatót váltottam, a domain DNS rekordok átírásra kerültek, és én abban a hiszemben voltam, hogy az említett oldalról is van mentésem (amúgy lehet, hogy van valahol, csak nem találom… 🙂 ). A régi tárhelyem is él még, és megvoltak rajta a fájlok, adatbázisok. Ma írt rám Bálint, hogy tegyem már ismét elérhetővé a weboldalt, mert foglalkozna vele, szóval muszáj volt intézkedni, a weboldalnak költöznie kellett. 🙂

Szóval ha Te is így jársz, weboldal költözés során az alábbiak szerint járj el:

  1. A teljes oldalt le kell menteni a tárhelyünkről.
  2. Adatbázis lementése a tárhelyről.
  3. Lementett oldal feltöltése az új tárhelyre.
  4. Új adatbázis létrehozása, régi adatbázis importálása.
  5. Adatbázis adatok átírása a wp-config.php fájlba.
  6. Domain változás esetén további teendők

1. Oldalunk lementése a tárhelyről.

Weboldal költözés esetén első körben le kell menteni a teljes oldalunkat a tárhelyről. Ezt két módon tudjuk megtenni. Vagy FTP kapcsolaton keresztül egyszerűen letöltjük, vagy a CPanelen keresztül a fájlkezelő használatával. Most ez utóbbit mutatom be.

weboldal koltozes 1

Megnyitjuk a CPanelen belül a fájlkezelőt, megkeressük azt a mappát, amiben a költöztetni való weboldal található. Kijelöljük az összes mappában lévő fájlt és almappát, majd egy jobb klikk, és “Compress” (vagy “Tömörítés” nyelvtől függően). Válasszuk ki a .zip formátumot.

weboldal koltozes 2

Ekkor a tárhelyünkön létrehoz egy valami.zip nevű fájlt. Töltsük le ezt a fájlt úgy, hogy rákattintunk, hogy kijelöljük, majd letöltés.


2. Adatbázis letöltése a tárhelyről.

Weboldal költözésnél majd az adatbázisunk tartalmát később importálni akarjuk az új tárhelyen lévő új adatbázisba, a CPanelben található phpMyAdmin felületét hívjuk segítségül. Megkeressük, elindítjuk. A bal oldalon kattintással kiválasztjuk azt az adatbázist, amit importálni szeretnénk, majd felül kattintsunk az “exportálás” gombra. Mindent hagyjunk, ahogy van(Gyors, és SQL formátum), majd “Indítás”.

weboldal koltozes 3
weboldal koltozes 4

Ekkor letölt egy .sql kiterjesztésű fájlt a sajátgépünkre.

weboldal koltozes 5

3. Lementett oldal feltöltése az új tárhelyre.

Lépjünk be a tárhely felületére, ott keressük meg ismét a fájlkezelőt, keressük ki azt a domaint, ahova költöztetni szeretnénk, majd a domain mappájába töltsük fel a korábban régi tárhelyről letöltöt .zip kiterjesztésű fájlt.

weboldal koltozes 6

Miután feltöltöttük, csomagoljuk ki ugyanabba a mappába, majd a .zip fájlt törölhetjük is. Megvagyunk ezzel a résszel is.

4. Új adatbázis létrehozása

Az új tárhelyen a MySQL adatbázis varázsló segítségével hozzunk létre egy új adatbázist, rendeljünk hozzá új felhasználót (All privileges beállításokkal!). Jegyezzük fel az adatbázis nevet, az adatbázis felhasználónevet, és a jelszót is. Ezután menjünk az új tárhelyen lévő phpMyAdmin felületre, ott válasszuk ki a frissen létrehozott adatbázist. “Import” gomb, tallózzuk be a régi adatbázisról lementett .sql kiterjesztésű fájlunkat, majd indítás. Várjuk meg, míg lefut a folyamat, és ki is léphetünk.

weboldal koltozes 7

5. Adatbázis adatok átírása.

weboldal koltozes 8

Ez a weboldal költözés egyik legfontosabb eleme, enélkül ha megnyitjuk az oldalt, adatbázis hibára utaló figyelmeztetést kapunk. Ez azért van így, mert a migrált wp-config.php fájlban még a régi adatbázis nevet, felhasználót és jelszavat tartalmazza. Szóval menjünk a fájlkezelőbe, lépjünk be a domain könyvtárba, nyissuk meg szerkesztővel a wp-config.php fájlt, keressük meg, és módosítsuk az alábbi sorokat:

// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */ define('DB_NAME', 'ide írd be az új adatbázis nevét');
/** MySQL database username */ define('DB_USER', 'ide írd be az új adatbázis felhasznalónevét');
/** MySQL database password */ define('DB_PASSWORD', 'ide írd be az új adatbázis jelszavat');
/** MySQL hostname */ define('DB_HOST', 'localhost');
weboldal koltozes 9

Figyelj a formátum megtartására, ne hiányozzon pont, vessző, aposztrof, stb. Ha módosítottuk a sorokat, mentünk, és kész is vagyunk, ha mindent jól csináltunk, akkor a weboldalunk már hiba nélkül az új szerverről jelenik meg.

6. Domain változás esetén.

Ha a weboldal költöztetéssel egy időben a domain is változott valami miatt (tehát más domain névre költöztetünk), akkor az oldalunk nem fog működni, szétesik, a linkek a régi domainre fognak mutatni, stb. A feladatunk az, hogy az adatbázisban le kell cserélni az ÖSSZES régi linket az új linkre.

Szerencsére erre vannak automatizált megoldások:

Pixelentity.com – Nagyon egyszerű a használata, egyszerűen megadjuk a régi domain nevünket, és megadjuk az újat, majd a lementett adatbázisunkat (2. pont) feltöltjük, beírjuk a biztonsági kódot, majd le is tölthetjük a már új domaineket tartalmazó adatbázist. Hátránya az, hogy sajnos csak maximum 5 MB méretű adatbázis (.sql kiterjesztés) tölthető fel, ami sok esetben kevés lehet.

A lényeg, hogy kézileg ne állj neki kicserélni a linkeket, mert NEM FOG SIKERÜLNI!

Nem mostanság csináltam “kézi” költöztetést, de jelen esetben a domain nem változott, és ez volt a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás, és az eredmény tökéletes lett. 🙂

Szólj hozzá!