SMTP beállítás WordPress weboldalon egyszerűen

|

A WordPress weboldal alapértelmezetten nem smtp beállításokkal működik, hanem PHP levélküldő funkcióját használja. Azonban tudni kell, hogy bár alapvetően ez is működik (van néhány olyan tárhelyszolgáltató, amelyiknél nem), de ajánlott a levélküldésre valamilyen külső smtp szervert használni.

Ennek a legfőbb oka az, hogy elkerüljük azt, hogy a weboldalunk által kiküldött levél a címzett SPAM mappájában landoljon, illetve az is előfordulhat, hogy valamilyen php hiba miatt az oldalad egyszerűen nem küldi ki a leveleket, és ezt csak akkor fogod észrevenni, amikor belépsz az admin felületre, és közben lemaradsz új űrlap beküldésekről, a tűzfal által küldeni kívánt figyelmeztetésekről, oldalhibákról, stb.

Röviden: SMTP beállítása igencsak ajánlott minden WordPress weboldalnál!

Az SMTP beállítás nem olyan nagy varázslat, a bejegyzésben egy egyszerű módszerrel fogsz megismerkedni. Az első az egyszerűbb metódus, nem kell hozzá gyakorlottság. Ebből könnyen kitalálható, hogy ez esetben pluginnal fogunk dolgozni. 🙂 Alapvetően két bekezdésesre terveztem a cikket, a második módszer a haladó felhasználóknak szólt volna, de aztán ezt elvetettem, az kicsit összetettebb, és majd később foglalkozok vele egy külön bejegyzésben.

Mielőtt beleugranánk a beállításokba, először is szükségünk lesz egy email címre, aminek a fiókbeállításait használni fogja a weboldalunk. A leírás feltételezi azt, hogy a tárhelyszolgáltatódnál van módod egyedi email fiókot létrehozni. Én a bejegyzésben erre a [email protected] email címet fogom használni. Tehát először is menjünk be a tárhelyünk adminisztrációs felületére, és hozzunk létre egy új email címet. Ennek menete tárhelyfüggő, de talán a legelterjedtebb a CPanel. Tehát hozzunk létre egy új email címet, jegyezzük meg a jelszót(vagy írjuk fel), majd nézzük meg az SMTP beállításokat, amelyeket jegyezzünk fel (vagy hagyjuk nyitva másik ablakban).

Email létrehozása
Email cím létrehozása CPanel felületen
Email SMTP adatok
SMTP beállítások a tárhelyszolgáltatónál

1.SMTP beállítás bővítmény használatával

Először is lépjünk be a WordPress oldalunk adminisztrációs felületére, menjünk a Bővítmények –> Új hozzáadása menüpontra, majd a keresőbe írjuk be: “wp mail smtp”. Az első találat a WP Mail SMTP by WPForms plugin lesz. Telepítsük, és aktiváljuk a plugint.

Wp Mail SMTP plugin letöltése

A bal oldali menüben megjelenik egy új menüpont, a “WP Mail SMTP”. Kattintsunk rá, és megnyitja nekünk a beállításokat. Nézzük is sorba, hogy mit is kell beállítanunk.

Wp Mail SMTP beállítása
  • From Email: [email protected] (A tárhelyen létrehozott email cím)
  • From Name: WPlanning – Gulyás Krisztián (Ide azt a nevet írjuk, amit szeretnénk, hogy a címzett lásson)

Először is legörgetünk a képernyő aljára. A legelső (alapértelmezet PHP) van beállítva, de mi kiválasztjuk az utolsó, “Other SMTP” ikont. Ekkor alul megjelennek további beállítások. És akkor nézzük sorba, hogy hova mit írjunk be. Értelemszerűen itt a tárhelyed által megadott adatokat kell beírnod, én a fenti kép szerint írom az adatokat.

Ahogy láthatod, a plugin képes együttműködni több ismert email, illetve hírlevél szolgáltatóval is. Ha nem használsz hírlevelet, vagy nem küldesz ki napi több ezer levelet (vagyis nem haladod meg a tárhelyszolgáltatód által meghatározott napi kiküldött levél limitet), akkor bőven elég a tárhelyes smtp beállítása.

Wp Mail SMTP beállítása alul
  • SMTP host: wplanning.hu
  • Encryption: SSL (Ez nálad is ugyanez)
  • SMTP Port: 465
  • Auto TLS: ON
  • Authentication: ON
  • SMTP Username: [email protected]
  • SMTP Password: A tárhelyen a létrehozáskor a mail fiókhoz tartozó jelszó

Miután mindent beírtunk, kattintsunk alul a “Save settings” gombra, és készen is vagyunk. Majdnem. 🙂 Még egy dolog van hátra, teszteljük le, hogy minden frankón működik-e. Kattintsunk felül az “Email Test” fülre. Írjunk be egy email címet, ahova küldünk egy levelet, majd katt a “Send Email” gombra.

Wp Mail SMTP teszt email

Ha minden rendben van, egyrészt felül egy zöld vonalka mellett a “Test HTML email was sent succesfully! Please check your inbox to make sure it is delivered.” . Lépjünk be a fiókba, ahova küldtük a levelet, és ha ott is megvan, akkor elégedetten dőlhetünk hátra, mindent úgy állítottunk be, ahogy azt be kell. 🙂

Ha elakadsz, vagy bármilyen kérdés felmerülne benned, akkor írj ide, vagy vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeimen!

Szólj hozzá!