Üzleti email cím kezelése Gmail fiókunkban

|

Az üzleti email cím ma már elvárás. Azt hiszem bátran kijelenthetjük, hogy az interneten jelenlévő vállalkozások 99%-a rendelkezik Gmail-nél regisztrált ingyenes email címmel. Ennek több oka is van, de a lényeg, hogy ha hirdetni akarunk, vagy használni akarjuk a Google direkt vállalkozások számára kifejlesztett INGYENES szolgáltatását (Search console, Analytics, Google Cégem), ahhoz elengedhetetlenül szükséges a Google saját rendszerében regisztrált email cím. (Azért itt megjegyzem azt is, ha vállalkozóként nem használod a fenti szolgáltatásokat, akkor valamit rosszul csinálsz 😉 . )

A weboldallal nem rendelkező vállalkozások jellemzően „hivatalos” email címükként használják a Google rendszerében regisztrált email címüket. Ha meg nem emiatt, de az okostelefonod megfelelő működéséhez nagy valószínűséggel már man egy Gmail címed…. 🙂 Ráadásul a Gmail rendszere megbízható, beállítható és testreszabható.

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozásod van, szükséged van weboldalra. Ez nem kérdés, azt gondolom, hogy 2020-ban ezt tényként kezelhetjük. A weboldal egyik alapvető eleme a domain név. Ha rendelkezel domain névvel és tárhellyel, akkor lehetőséged van egyedi email címeket létrehozni a domain neved felhasználásával.

Ennek több előnye is van. Egyrészt mivel a domain név teljesen egyedi, bármilyen előtaggal állíthatsz elő email címet. Akár az összes kollegádnak külön, gyakorlatilag korlátlanok a lehetőségeid. Természetesen az email címeknek határt szab a tárhelyszolgáltatáshoz választott csomagod is, de a legtöbb tárhelyszolgáltatónál minden csomagban benne van alapból. Az egyedi email címeket a tárhelyed adminisztrációs felületén tudod létrehozni/szerkeszteni/törölni. Az így létrehozott email fiókokat használhatod a böngésződben, de beállíthatsz levelezőprogramot a számítógépedre, mint például a Mozilla Thunderbird, vagy Outlook, de beállíthatod az okostelefonodon is.

Jótanács: email címek kiválasztásánál a weboldalon közzétett, publikus email címeknél ajánlott előtagként nevet használni (pl.: [email protected]), ezzel rendkívül sok bosszúságtól kíméled meg magad. Ha nem így teszel, hanem a weboldaladon kapcsolatként megadod a [email protected] email címet, akkor egy idő után napi szinten millió reklámlevelet, ajánlatot és spam-et fogsz kapni. Ennek oka az, hogy a hatályos adatvédelmi törvények szerint azon email címekre, amelyek személyhez köthetőek, csak beleegyezéssel lehet reklámot, ajánlatot és üzleti levelet küldeni.

Tegyük fel, hogy szükséged van 3 üzleti email címre:

Ezen kívül ott lesz még a Gmailnél korábban regisztrált email címed is. Ez mind szép és jó, de valljuk be, hogy macerás lehet egy idő után 4 különböző email fiókot kezelni. Nem lenne egyszerűbb az összeset átláthatóan felcímkézve, egy fiókból kezelni? Ráadásul mindezt a Gmail fiókodból, ami nagy valószínűséggel az okostelefonodon úgyis be van állítva… Ja, igen, és az egész TELJESEN INGYENES!

Gyakorlatilag a Gmail fiókodba korlátlan számú üzleti email fiókot állíthatsz be, és azokat külön-külön jól láthatóan, különböző színekkel felcímkézheted. Valahogy így:

gmail cimkek
A Gmail-en belül az egyes fiókok felcimkézésével tök jól el lehet különíteni a leveleket.

Amint láthatod, teljesen jól egy pillantással átláthatóak, és elkülöníthetőek a különböző fiókokba érkezett levelek.

A beállítás folyamata

1. lépés

Lépjünk be a Gmail fiókunkba, majd kattintsunk a levelek feletti részen lévő fogaskerék ikonra. Ekkor lenyílik egy menü, ott keressük meg a „Beállítások” fület, katintsunk rá. Ezután a beállítások menüben kattintsunk a „Fiókok és importálás” fülre.

2. lépés

Görgessük a képernyőn lejjebb, és az ” E-mailek ellenőrzése más fiókokban:” menüponton belül kattintsunk rá az „E-mail fiók hozzáadása” hivatkozásra.

gmail beallitasok 1

3. lépés

A felbukkanó ablakban adjuk meg az üzleti email címünk, és a kért adatokat. Az adatokat megtaláljuk a tárhely adminisztrációs felületén belül az email-fiókok menüpontnál, de általában a fiók elkészültekor megkapunk minden szükséges adatot. Az alább levezetett példában az én saját szerveradataim vannak megadva, ez csak egy példa, neked a saját szolgáltatód által megadott adatokat kell megadnod!!!

gmail beallitas 2
Megadod az email címet, majd a „Tovább” gombra kattintasz.
gmail beallitas 3
Itt a POP3 lehetőséget választod(nem is enged mást), majd „Tovább” gomb.
gmail beallitas 4
Beírod a tárhelyszolgáltatód által megadott adatokat.

Ennél a lépésnél megadhatod azt, hogy a szerveren is megmaradjon-e egy példány a levelekből, vagy töltse le onnan, és csak a Gmailben legyen meg. Ha nem hagyjuk a szerveren, akkor a tárhelyünkön helyet spórolhatunk! Itt már be is állíthatunk cimkét a fiókhoz, amit tetszőlegesen elnevezhetünk.

gmail beallitas 5
Igen, természetesen akarunk küldeni emaileket erről a címről is. 🙂
gmail beallitas 6
Beírjuk az email címet, kipipáljuk alul, majd „Következő lépés”.
gmail beallitas 7
Megadjuk a kért adatokat (tárhelyszolgáltató), majd „Fiók hozzáadáésa” gomb.

Meg is vagyunk, szerintem tök egyszerű az egész. Innentől kezdve az összes emailt látni fogjuk abban a gmail fiókban, amihez hozzárendeltük a fiókot, és természetesen küldeni is tudunk emailt a fiókból. Nincs más hátra, mint a cimkéhez beállítani a színt. A cimke hozzáadása után a cimkék szép sorban (ABC sorrendben) megjelennek a bal oldali oszlopban, ahol a cimke mellett lévő 3 függőleges pontra rákkatintva kiválaszthatjuk a színét, és egyéb beállításait.

gmail cimke szin beallitasok

Ezzel fel is tettük a koronát a művünkre, gyakorlatilag csak az ízlésünk és szokásaink szabnak határt a beállításoknak.

Ha tetszett a cikk, és hasznát vetted, ne felejtsd el az ismerőseid körében is megosztani! 🙂

Ha kérdésed merülne fel, akkor pedig ne habozz felvenni velem a kapcsolatot elérhetőségeim egyikén

Szólj hozzá!