Sablonok törlése WordPress rendszerünkből

|

Ahogy a címből is kitűnik, ez nem egy hosszú és összetett bejegyzés lesz. Arról olvashatsz, hogy hogyan tudsz hatékonyan és biztonságosan eltávolítani sablont a WordPress weboldaladról

Első és legfontosabb, hogy sablonnak lennie kell. Tehát ha csak egy sablonod van a rendszerben telepítve, azt nem fogod tudni törölni, muszáj egy másik sablont feltölteni (feltelepíteni) a weboldalunkhoz.

Általában egy friss WordPress telepítésnél alapból a rendszer a WordPress alapsablonjait telepíti (Tewenty-nineteen, Twenty-twenty stb.). Nagy valószínűséggel ezeket nem fogod használni, de nem jelenti azt sem, hogy teljesen szükségtelenek. A WordPress ajánlásai miatt ugyanis a megfelelő és biztonságos működéshez a használt sablonod mellé jó, ha fenn van az egyik alapsablon. Erre azért van szükség, mert ha valami elromlik/elrontasz a használt témádban, a rendszer megkísérli az alap témát használatba venni, hogy ne tűnjön el az oldalan mindnestül a süllyesztőben a helyreállításig 🙂

Biztonsági mentés…

Nem lehet elégszer ismételni, és hangsúlyozni. Ha már működő sablonod van, amit már beállítottál, mielőtt törölnéd, csinálj róla biztonsági mentést! Ezzel sok kellemetlenségtől kíméled meg magad. Ha mégsem olyan az új sablonod, amit választottál, és visszatérrnél, akkor nem kell mindent újra beállítani, egyszerűen a biztonsági mentésből visszaállítod a korábbi sablonod. Ezt többféleképpen megteheted, használhatsz backup plugint, csinálhatsz staging copy-t, de azt is megteheted, hogy FTP-n vagy CPanel fájlkezelőn keresztül egyszerűen letöltöd a törölni kívánt sablont.

De minek törölni? Nem elfér?

De, egy bizonyos szintig. Természetesen nem kötelező a törlés, ez csak egy opció. De ha úgysem használod a sablont, minek lenne fenn inaktívan? Egyrészt foglalja a helyet (jó, nem sokat, tudom… 🙂 ), másrészt biztonsági rés is lehet(elavult sablon, nem frissíted, mert úgysem aktív, stb.). Meg amúgy is, ha nem kell, minek legyen a rendszerünkben?

Sablon törlésének módjai

A sablonok törlésének -mint majdnem mindennek a kedvenc rendszerünkben, a WordPressben- több módja van. Törölhetjük az adminfelületről, FTP-n keresztül, és ha tárhelyünknek van valamilyen fájlkezelője, azon keresztül is. De a törlés előtt még van egy fontos dolog: Ha a használt sablonunknak van gyereksablonja, azt NE TÖRÖLJÜK!

1 . Törlés az admin felületen keresztül

Tök egyszerű. Az admin felületre belépve a bal oldali menüsorból válasszuk ki a “Megjelenés” menüpont alatt a “Sablonok” menüpontot.

sablonok torlese 1

Az itt lévő oldalon láthatjuk a WordPress rendszerünkbe feltelepített sablonokat. A legelöl lévő sablon “Bekapcsolva” (Angolul: Active) jelzéssel van ellátva. Ehhez ne nyúljunk. 🙂 Ezen kívül hagyjuk fent az egyik alapértelmezett sablont, jelen esetben a Twenty-twenty-t békén hagyom. A törölni kívánt sablon fölé visszük az egérmutatót, ekkor megjelenik a “Sablon részletei” felirat.

sablon torlese 2

Rákattintva megnyitja a sablont, ahol a jobb alsó sarokban lévő piros színű “Törlés” feliratva kattintva tudjuk azt törölni.

sablon torlese 3

2 . Törlés FTP-n vagy fájlkezelőn keresztül

Ez sem bonyolultabb, szükségünk van hozzá FTP kapcsolatra, vagy a CPanelben lévő fájlkezelőre. Egyszerűen megnyitjuk a wp-content/themes/ mappát, amelyen belül kiválasztjuk a törölni kívánt sablonunk nevét, és töröljük.

Ha most visszanavigálunk a sablonok oldalra az admin felületen belül, akkor tök jó lett minden, mert az összes felesleges, nem használt sablont töröltük a rendszerünkből.

“Sablonok törlése WordPress rendszerünkből” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Szia Krisztián,

  megfigyeltem, hogy ha törlöm a nem használt sablonokat akkor az oldal betöltési sebessége jelentősen javul. Így én a wordpress telepítése után rögtön törlöm a nem használt sablonokat.

  Hasznos cikk.
  Üdv.
  Gergely

  Válasz

Szólj hozzá!