7 tipp a WordPress weboldal gyorsításához

|

Miért fontos, hogy gyors legyen a weboldalunk?

A legutóbbi posztomban a bővítményekről már érintettem a weboldal gyorsítás témáját, a lényeg, hogy a látogatók kb. 40 százaléka elhagyja a weboldalad, ha az 3 másodpercnél több idő alatt töltődik be. Magyarán ügyfeleket veszítesz! Gondolj csak bele: Neked van türelmed kivárni, amikor keresel valamit az interneten, rákattintasz, hogy megnézd, és vársz.

Elárulom, amit már úgyis tudsz: nem fogsz várni, keresel másik hasonló oldalt, ami gyorsabb.

Emellett még az sem elhanyagolható szempont, hogy a weboldalad sebessége a keresőmotorok általi megítélésnél is nagyon fontos szerepet tölt be. Minél lassabb a weboldal, annál hátrébb sorolja a kereső, mert rossz minőségűnek látja. Persze ez nem azt jelenti, hogy ha gyors a weboldalunk, akkor egyből az első helyre kerülünk, millió más dolog is számít. A weboldalunk gyorsasága az alapokon (is) múlik.


1.Körültekintően válassz tárhelyet

hosting

Weboldal készítésnél az alapvető lépés, hogy körültekintően válasszunk hosting szolgáltatót. Nyugodtan nézzünk körül a piacon, kismillió szolgáltatót találunk. Nem kell bedőlni a marketingnek, nem mindig a legtöbbet ígérő szolgáltató a legjobb. Olvassuk el mindig az apróbetűs részt, hogy mit is nyújtanak a pénzünkért. A tárhelyekről írtam már korábban.

Update 2020.10.25. : Az elmúlt években volt szerencsém nagyon sokféle hazai, és külföldi szolgáltató tárhelyén megfordulni. A teljesség igénye nélkül 3 magyar tárhely szolgáltató, amivel nem fogsz mellé:


2.PHP verzió

php verzio

Igen, ez is számít a weboldal gyorsításnál. Sok weboldal még 5.X PHP verziót használ, holott már alapvető lenne legalább a 7.X verzió. Gyorsabb, biztonságosabb a weboldal. A tárhely szolgáltatók 99%-nál ez opció.

Update 2020.10.25. : Használjunk a 7.4-es verziót!


3.Frissítések

Mind a WordPress verzió, mind pedig a bővítmények, sablonok frissen tartása is nagyon fontos a WordPress weboldal gyorsaságának szempontjából. Ezt amúgy is csinálnod kellene karbantartás címén. 🙂


4.Adatbázis takarítás

Az adatbázis a WordPress weboldalad egyik sarokköve, ami rendszeres karbantartásra szorul. Ahogy telik az idő, nagyobb lesz, “szemetelődik” , ami szintén lassítja a weboldalad. Adatbázis tisztításra rengeteg bővítmény létezik, a két legismertebb a WP-sweep és a WP-Optimize. Arra mindig figyeljünk oda adatbázis karbantartásnál, hogy legyen biztonsági mentésünk!


5.Képek optimalizálása

kep optimalizalas

Talán ez az egyik dolog, amit sokan elhibáznak. Egy weboldalhoz nem kell óriási felbontású kép, a kisebb felbontás is jól mutat a böngészőben vagy mobilnézetben. Tehát az első lépés a képek optimalizálásánál az, hogy átméretezzük azokat. Ezután a képek optimalizálására további két lehetőséged van:

  • Még a feltöltés előtt optimalizálunk. Számtalan módszer létezik, az egyik legismertebb a Tinypng és a Tinyjpg weboldala, ahol online tudjuk a képeket optimalizálni.
  • Feltöltés utánra pedig bővítményt használhatunk, mint például a WP Smush vagy a EWWW.

Én szeretem a képeket még feltöltés előtt optimalizálni, és így nem kell utólag terhelni weboldalunkat még egy plusz bővítménnyel. Természetesen az általam készített weboldalakra a képek optimalizálva kerülnek fel 🙂 Röviden, a képek mindig maradjanak olyan 200 kb alatt.


6. Inkább ne töltsünk fel videókat

luca bravo 217276 unsplash Nagy

Habár a WordPress weboldalra feltölthetünk videókat, és meg is oszthatjuk őket, inkább ne tegyük… Először is egy csomó adatforgalmat generál a weboldalunknak, ami sok tárhely szolgáltatónál limitálva van. A legjobb módszer, ha beágyazzuk.


7.Használjunk Cache bővítményt!

cache

Magyarul: gyorsítótárazzuk a weboldalt. A lényege az, hogy drasztikusan csökkenti a WordPress weboldal oldalbetöltési idejét.

Erre létezik számtalan bővítmény, ezek közül kiemelném a magyar fejlesztésű Swift performance nevű bővítményt, aminek van ingyenes (lite) verziója is. Az ingyenes verzióval is nagyot fejlődik az oldalunk gyorsasága, a PRO verzióban egy csomó további lehetőséget kapunk.

Ha nagyon jó tárhely szolgáltatót választunk, akkor ezt alapból kapjuk, ráadásul az egész szerver oldalról működik, és nem terheli az oldalunkat, és még kép optimalizálót is tartalmaz.

Néhány eszköz, ahol ellenőrizni tudjuk a weboldalunk gyorsaságát:

Ha a fenti lépéseket megfontolod, illetve követed, akkor nagy lépést tettél a weboldalad gyorsítása, és ezáltal az üzleted gyorsítása felé!

Szólj hozzá!