WordPress weboldal karbantartás

|

Weboldal karbantartásról általában

Amikor elkészül az új honlapunk, joggal várhatjuk el azt, hogy ha már annyi pénzt kifizettünk, akkor az az átvételtől kezdve úgy működjön, ahogy azt korábban elképzeltük. Ez optimális esetben pontosan így történik, elkészül az új honlap, és minden megy flottul. Ezt az állapotot a weboldal karbantartásával tudjuk fenntartani.

Azonban ha nem foglalkozunk a weboldalunk karbantartással, később csúnya meglepetésekbe futhatunk bele. A WordPress, ahogy arról korábban írtam, egy tartalomkezelő rendszer, amely különféle kiegészítőkből, pluginekből és témákból áll. Ezeket az összetevőket (jó esetben) folyamatosan fejlesztik, és a WordPress verziója is folyamatos fejlődés alatt áll. Ez az egyik fő oka annak, hogy folyamatos legyen a weboldal karbantartása.

Mennyire bonyolult a weboldal karbantartása?

wplanning weboldal karbantartas 2

Röviden: A képpel ellentétben nem nagyon. 🙂 Nem kell programozónak lennünk ahhoz, hogy a weboldalunkat karbantartsuk. Egyszerűen oda kell figyelnünk arra, hogy a kezelőfelületre heti szinten ránézzünk, hogy milyen frissítések jöttek ki, és a szükséges frissítéseket lefuttassuk. Ha ezt elhanyagoljuk, és hosszabb idő után egyszerre akarunk mindent a legfrissebb verzióra frissíteni, annak könnyen a weboldalunk összeomlását idézheti. Másrészről a frissítések elhanyagolása biztonsági problémákhoz vezethet! Erre jó példa a 2018. novemberi cookie plugin probléma. Épp ezért nagyon fontos, hogy WordPress weboldal karbantartás előtt mindig csináljunk biztonsági mentést!

Mire figyeljek még oda?

Ami nagyon fontos, ha a WordPress verzió frissül, érdemes várni egy kis időt a frissítéssel, és megnézni a weboldalon használt bővtményeket és kiegészítőket, hogy azok működnek-e, vagy tesztelve vannak-e a WordPress legújabb verziójával. Egyébként megjegyzem, hogy pontosan ezért IS fontos a weboldalunk létrehozásánál, hogy milyen sablont választunk ki. ltalánosságban elmondható, hogy a prémium sablonok, bővítmények követik a WordPress verzió változásokat, általában még aznap, vagy 1-2 napon belül a fejlesztők tesztelik, és szükség esetén javítják a hibákat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az ingyenes sablonok és bővítményeket egyáltalán ne használjunk, egyszerűen járjunk el körültekintően! 🙂

wplanning blog karbantartas 1

Wplanning weboldal karbantartás

Ha nem akarsz, nem tudsz, vagy nincs időd foglalkozni a weboldalad karbantartásával, akkor nézd meg karbantartás csomagjaimat, amelyek komplexen prémium menedzselt tárhely szolgáltatást is tartalmaznak, így a tárhely menedzsmentre sem lesz gondod.

Szólj hozzá!