WordPress bővítmények ésszerű használata

|

Kedvenc honlap motorunk egyik alapvető részét képezik a bővítmények, vagy más néven pluginek. Ezeket mindenki használja, nem nagyon tudod kikerülni, ha WordPresst használsz. A WordPress bővítmények sarokkövei a weboldalunknak.

WordPress bővítmények száma
54.775 db bővítmény! Van miből válogatni… 🙂

Egyrészt a honlapodat a vállalkozásodhoz tudod szabni, másrészt megkönnyítheted vele a saját, és ami még fontosabb a célközönséged dolgát. Ehhez persze szükséges azt is tudomásul venni, hogy a bővítmények néha többet árthatnak, mint használnak.

Valószínűleg azért már hallottál róla (ha még nem, akkor most már igen 🙂 ) hogy túl sok plugin használata sokkal többet árthat a weboldaladnak, mint amennyi előnyöd lehet belőle.

De mennyi az a túl sok? Ezt (szerintem) nem lehet számszerűsíteni, függ attól, hogy a weboldaladnak melyek azok a funkciói, amelyek a megfelelő működéshez szükségesek, és persze nagyban függ még attól, hogy milyen tárhelyet használsz. Hasonlóan a sablonokhoz, az alábbiakra figyelj bővítmény kiválasztásnál:

  • Mennyien használják – minél többen használják, annál jobb, megbízhatóbb;
  • Milyen értékeléseket kapott (Azért azt is nézzük meg, hogy hány felhasználótól kapta a jó értékelést!);
  • Milyen a támogatottsága a bővítménynek, a felmerülő problémákat hogyan, és milyen gyorsan kezelik a fejlesztők;
  • Kompatibilis-e az általunk használt WordPress verzióval;
WordPress bővítmények értékelése
Wordfence biztonsági plugin oldalsávja

Mik a hátrányai a túl sok bővítménynek?

#1. LASSÚ WEBOLDAL

A WordPress bővítmények lelassíthatják a weboldalad. Tudtad, hogy a látogatók több, mint 40 %-a elhagyja a weboldalad, ha az több, mint 3 másodperc alatt töltődik be?

Persze nem minden plugin okoz lassulási problémát, ez nagyban függ attól, hogy milyen bővítményt használsz, azt hogyan kódolták, mennyire “aktív”. Meg persze attól is, hogy a tárhelyed milyen erőforrásokkal rendelkezik.

WordPress bővítmény sebesség
Gyorsaság – hatékonyság

#2. BIZTONSÁGI RÉSEK

Ha a weboldalad nem biztonságos, az összes honlapodba ölt munkád, elköltött pénzedet kockáztatod. Persze rendbe lehet hozni egy feltört weboldalt is, de az további anyagi kiadásokat jelent, nem beszélve a közönséged elveszítéséről. Hírnévromboló, és az adatbiztonságot is nagyban veszélyezteti.

A Wordfence adatai szerint legalább 47%-a WordPress sebezhetőségének úgynevezett XSS sebezhetőség.

bővítmény sebezhetőség grafikon

Kép forrása: Wordfence


Ez azt jelenti, hogy a scripteket (vagy kártékony kódokat) közvetlenül a pluginekhez adják hozzá a támadók. Általában a nem hivatalos forrásból származó, vagy nem frissített bővítmények jelentik a legnagyobb veszélyt.

#3. Weboldal összeomlása

A WordPress egy nyílt forráskódú rendszer, a fejlesztők szabadon használhatják, változtathatják és oszthatnak meg új bővítményeket. Ezért is van, hogy a legtöbb plugin ingyenes. Sajnos a rosszul, gyengén kódolt bővítmények sokszor oldal összeomlást okozhatnak.Sőt, néha még a legnépszerűbb, folyamatosan fejlesztett bővítmények is okozhatnak problémát egy-egy kompatibilitási hiba miatt. Minél kevesebb bővítményt használunk, annál kisebb ennek az esélye :).

wordpress bovitmenyek 4
Nem a legjobb jel, ha 500-as hibával találkozunk…

#4. Rossz teljesítmény és lassú weboldal

A gyors honlap az egyik sarokköve a látogatók megtartásának, nem engedhetjük meg, hogy emiatt látogatót veszítsünk. Minél több bővítmény van a weboldaladon, annál lassabb az oldalad.

A honlapod sebességének ellenőrzésére több alternatíva is létezik. Én a Pingdom oldalát ajánlom, átfogó képet ad az oldaladról. De használhatod a Google hivatalos, erre rendszeresített oldalát is. Mindkét oldalon kaphatsz tippeket, hogy hogyan lehet gyorsabb a weboldalad.

Minél több plugin van az oldaladon, annál több kód adódik a böngészőhöz, ami növeli a betöltési időt.

wplanning weboldal karbantartas 2
Ha túl lassú a weboldal…

De mégis, mennyi a túl sok?

A használható WordPress bővítmények száma nincs kőbe vésve. A fent leírtak alapján tudod tesztelni az oldalad, tudod ellenőrizni azt, hogy mennyi az annyi. Az általam készített weboldalakon megpróbálok minél kevesebb bővítményt telepíteni, és amire lehet, inkább kódot használni. Ha 20 vagy annál több bővítményt használsz, azt már bátran nevezhetjük túl soknak. Osztott, olcsóbb tárhelyeken egyébként valószínűleg 20 bővítménynél már rég kiakasztod az erőforrásokat… 🙂

Csak azokat a wordpress bővítményeket használd, ami mindenképp kell!

Olyan funkciókhoz, aminek van külső felülete, ne használj bővítményt! Ilyen például a Google Analytics. Van rá plugin, telepíted, és látod a vezérlőpulton a főbb adatokat. De őszintén: Minek? Belépsz az Analytics saját felületére, és ott mindent látsz.

Ha nem használod, töröld le!

Például ha migrálást hajtasz végre a Duplicator nevű pluginnel ha kész vagy, megvannak a fájlok, kapcsold ki és töröld le! Az inaktív bővítményeket se tartogasd, töröld őket!

Nézz utána, mielőtt használod!

Ha új bővítményt akarsz felrakni, olvass utána, próbáld ki, nézd meg az értékeléseket, sok bosszankodástól kímélheted meg magad!

Frissíts!

MINDIG figyelj oda a bővítmények frissítésére, és használd a legfrissebb verziót!

Biztonsági bővítmények.

Biztonsági bővítményt mindenképp használj. Ilyenek például a Wordfence, All in One WP Security, WPScan.

Csak megbízható bővítményt használj!


Bővítményre fel, de ésszerűen! 😉

Szólj hozzá!