Amit érdemes tudnod sablon választás előtt

|

Ha eldöntötted, hogy a készülő weboldalad motorja a WordPress lesz, akkor biztosan tudod már, hogy alapvetően szükséges hozzá egy megfelelő sablon.

Mi az a sablon?

A sablonnak kettős funkciója van. Egyrészt ő felel azért, hogy milyen a weboldalad arculata, másrészről különféle beépített funkciókat is tartalmazhat. Van olyan sablon, amelyik tartalmaz például visual bulidert (például: Divi), van olyan, amelyikhez nem kell külön galéria bővítményt letöltened, mert bele van építve, van olyan, amit kifejezetten webshopok építéséhez optimalizáltak, stb. Az azonban egyértelműen kijelenthető, hogy a sablon választása meghatározza a készülő honlapod alapjait.

Amikor kiválasztod a sablont, tartsd szem előtt, hogy az mind funkcionalitásában mind pedig megjelenésében igazodjon a termékedhez/szolgáltatásodhoz.

A WordPressben az (IS) nagyszerű, hogy tényleg rengeteg sablon közül válogathatsz. Sőt, ezek nagy része ingyenes. Amikor elkezdesz válogatni, rájössz, hogy túl nagy a választék. Laikusként nagyon nehéz eldönteni, hogy a sablonok tengerében melyek azok, amik igazi értékkel bírnak, melyek azok, amik csak jól néznek ki, de nem igazán jól működnek.

Nyugodtan szemezgess az ingyenesek közül, próbálgasd, nézegesd, próbáld ki a funkcióit. Nyugi, ingyen van! 🙂

Mégis a sok ezer közül hogy érdemes választani?

  • Értékelések: Ha csak pár értékelés van, akkor nyugodtan menj tovább. Ne te legyél a tesztelő! 🙂
  • Frissítések: Nézd meg mikor frissítették utoljára! Ha már több, mint fél éve, akkor lépj tovább!
  • Támogatás: Segédlet, dokumentáció, leírások mennyisége, minősége.

Ingyenes vagy fizetős?

Alapvetően ezt neked kell eldöntened, hogy akarsz-e, és ha igen, akkor mennyit akarsz áldozni a sablonra. Egy dolog biztos: a fizetős sablonok megbízhatóbbak. Egyébként a legtöbb fizetős sablonnak van lebutított ingyenes verziója, érdemes ezeket is kipróbálni, és ha megfelel a céljainknak, akkor a már ily módon megismert sablont megvásárolni. Ingyenes sablont személy szerint céges weboldalhoz NEM ajánlok. Az ingyenes sablonokhoz nincs támogatás, nagyon kötött testre szabhatóság terén.

Sablonok, amikben nem fogsz csalódni:

Astra
Astra

Az Astra egy rendkívül gyors és kisméretű sablon, mely használható blog, üzleti vagy webáruház célú weboldal létrehozásához is. Van ingyenes és fizetős verziója is. A különbség a testre szabhatóságban rejlik, de az ingyenes verzió is elég flexibilisen alakítható.

oceanwp
OceanWP

Az OceanWP témában nem fogsz csalódni. Ingyenes és fizetős verzió, nagyon gyors, minden felesleges sallang nélkül. Alkalmas blog, üzleti vagy webshop célú weboldal létrehozására. Kiemelkedően jól működik együtt visual page builderekkel, mint a Divi, Elementor, stb.

divi

Divi

Ha körülnéztél a sablonok piacán, szinte kizártnak tartom, hogy ne futottál volna bele az Elegantthemes sablonjába, a Divi-be. Nagyon sokan használják (például én is 🙂 ), de ingyenes verziója nincs. Beépített visual builderrel rendelkezik, a kezelőfelülete rendkívül felhasználóbarát. A beállításokban el lehet veszni, de A-tól Z-ig minden testre szabható, nagyon sokféle modul plugin telepítés nélkül elérhető benne. Természetesen vannak hátrányai is, de kiemelkedő a versenytársai közül.

Szólj hozzá!