WordPress staging

|

Nem egy magyaros kifejezés… 🙂 A WordPress staging azt jelenti, hogy klónozzuk a weboldalunkat , majd a klónon ezután teszteléseket hajthatunk végre, hozzátehetünk, elvehetünk (anélkül, hogy az eredeti weboldalunkhoz nyúlnánk, közben az “online” állapotban működik) , majd ha kész vagyunk a változtatásokkal, visszatehetjük az eredeti helyére. Jól hangzik ugye? 🙂

Gyakran előfordul, hogy a már kész weboldalunkon módosítani szeretnénk. Esetleg hozzáadnánk/elvennénk tartalmakat, vagy megváltozott valamilyen adat, új szolgáltatást tennénk fel, vagy jött egy új kolléga a céghez. Hovatovább előfordulhat (kivéve, ha olvastad a frissítések fontosságáról szóló korábbi bejegyzésemet 🙂 ), hogy nem nagyon léptél be, és kijött egy csomó frissítés. Ilyenkor néha vakarjuk a fejünket, hogy mi lenne a legjobb megoldás, mert:

  • Nem akarjuk karbantartás üzemmódba tenni az oldalunkat, hisz látogatókat veszíthetünk, vagy ha hirdetések mennek, amik az oldalra mutatnak, azokat is ki kellene kapcsolni, és nagy macera lenne.
  • Nem akarunk “live” üzemmódban sem szerkeszteni, mert nem akarjuk, hogy a látogatóink az esetlegesen elrontott, vagy félkész szerkesztéseinket nézegessék.
  • Nem merünk frissíteni, mert kijött egy főverzió frissítés, és félünk, hogy összeomlik az oldalunk.

Itt jön képbe a staging.

A staging folyamata, ha azt kézileg kellene megcsinálnunk, a következő lenne:

  1. Létrehozunk egy teljes biztonsági mentést a weboldalunkról.
  2. Létrehozunk a tárhelyünkön egy aldomaint. Például ha a domainünk www.qwertz.hu, létrehozzuk a www.staging.qwertz.hu domaint.
  3. Az aldomainre felrakjuk a biztonsági mentést, elvégezzük a módosításokat, frissítéseket, tesztelünk, stb.
  4. A módosítások elvégzése után az aldomainről készítünk egy teljes biztonsági mentést.
  5. A 4-es pontban említett biztonsági mentést visszarakjuk az eredeti dominünkre.
  6. Kész! 🙂

Hát ezt nem hangzik valami jól… Ez a staging?

Valóban nem hangzik jól, és szerencsére a kérdésre is “NEM” a válasz. Semmi értelme nem lenne. 🙂 De tényleg. A lépéseket azért írtam le, hogy megértsd, hogy hogyan nézne ki egy staging, ha azt manuálisan kellene csinálni.

Staging létrehozása:

Sok tárhely szolgáltatónál ez opció. Megmondom őszintén, hogy nálam ez az opció fontos szempont tárhely választásnál. Nagyon megkönnyítheti az életünket. A WPlanning által biztosított tárhelyeken természetesen lehetőség van WordPress stagingre, a “Tárhely pro” szolgáltatásban díjmentesen. Ha a WPlanningnál hostolod a weboldalad, egyszerűen jelzed, hogy szükséged van egy staging weboldalra, majd jelzed amikor kész vagy, és a módosított oldal megy a helyére. Igen, tényleg ilyen egyszerű.

Kíváncsi vagy hogy is működik ez?

Első lépésben jelzed emailben vagy telefonon felém, hogy szükséged lenne egy staging wordpress oldalra. Természetesen ennek alapfeltétele, hogy a weboldalad az én tárhelyemen kerüljön elhelyezésre.

staging 1

Ezután én ezt létrehozom, majd emailben elküldöm neked a linket, ahol a weboldalad másolatát eléred. Mivel ez egy az egyben másolat a Te weboldaladról, a belépési adatok ugyanazok, amik az eredeti weboldaladhoz!

staging 2

Elvégzed a módosításokat, amiket akarsz. Hozhatsz létre új oldalakat, új bejegyzéseket, módosíthatod a már meglévő tartalmakat. Ha akarod, akár az egész weboldaladat újra építheted. Ha bármit elrontasz, vagy bármi “elszáll”, semmi gond, az eredeti weboldalad köszöni, jól van! 😉

Amikor mindennel kész vagy, jelzed nekem emailben, hogy kész minden, mehet a weboldal az eredeti weboldalad helyére. Gyakorlatilag a weboldalad folyamatos működésében nem volt egy perc kiesés sem!

staging 3

Nagyjából erről szól a staging. Ha bármilyen kérdésed felmerülne a fentiekkel kapcsolatban, ne habozz, nyugodtan kérdezz, akár itt, a bejegyzés alatt, vagy vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim egyikén.

Szólj hozzá!