WordPress honlap biztonsági mentése

|

Korábban írtam arról, hogy a honlapunk biztonságának egyik alappillére az, hogy legyen biztonsági mentésünk.

Kezdjük az elejéről. MINDIG legyen legalább egy teljes biztonsági mentés a honlapodról, ami a tiéd, nem kell senkitől elkérned, és bármikor hozzáférsz. Jó esetben a honlapod készítőjétől kapsz egy teljes mentést átadáskor.

Ennek ellenére -mivel a honlapod folyamatosan bővül- szükség van időről-időre egy teljes mentés létrehozásáról:

  • Havonta 1 mentést érdemes csinálni mindentől függetlenül;
  • Ha blogolsz, és minden nap vannak friss hozzászólások, bejegyzések, akkor naponta;
  • WordPress fő verzióváltás (mayor update) előtt;
  • Sablonok frissítése előtt;

Teljes, ütemezett WordPress weboldal automata mentés bővítménnyel

Én általában teljes mentést szoktam csinálni a saját weboldalamról. Ennek számtalan módja van, nagyon sok ingyenes bővítmény közül választhatsz. Én a bejegyzésben az Updraftplus nevű bővítményt fogom bemutatni. Nagyon sokan használják, folyamatosan fejlesztik, és nagyon jó minősítéseket kap.

Updraftplus weboldal biztonsági mentés
Updraftplus telepítése

Első lépésként menjünk a „Bővítmények” menüpontba, „Új hozzáadása”, és a keresőbe gépeljük be a bővítmény nevét. Ezután a „Telepítés most” gomb megnyomásával telepítsük a bővítmény, majd miután a telepítés sikeresen lefutott, kapcsoljuk be! Ekkor a Vezérlőpult „Beállítások” menüpontjában megjelenik az Updraftplus bővítmény. Kattintsunk rá, majd amikor a bővítmény oldalára jutunk, felül kattintsunk a „Beállítások” fülre!

updraftplus 4

Itt állítsuk be az automata mentést, és azt, hogy milyen sűrűn akarjuk menteni a weboldalt, illetve hogy hány mentést őrizzen meg. Ahogy korábban említettem, a beállítás attól függ, milyen jellegű a weboldalad, milyen sűrűn frissül. Ennek megfelelően állítsd be! Arra figyelj, hogy érdemes mind a fájl, mind pedig az adatbázis mentést is ugyanúgy ütemezni! Tehát ha az egyikről naponta készítesz mentést, a másikról is naponta készíts.

Updraftplus weboldal biztonsági mentés

Ezután már csak be kell állítanod, hogy hova mentse az adatokat. Erre egy csomó lehetőséged van, válaszd ki a neked szimpatikusat, és állítsd be! Alul kattints a változtatások mentése gombra. Én a Google Drive mappámat választottam, ez a legtöbb embernek van, a Google biztosítja minden gmail fiók mellé.

Updraftplus weboldal biztonsági mentés
Updraftplus weboldal biztonsági mentés
Updraftplus weboldal biztonsági mentés
Updraftplus weboldal biztonsági mentés
Updraftplus weboldal biztonsági mentés
Updraftplus weboldal biztonsági mentés

Hagyd jóvá a hozzáférést, majd a végén visszajutsz az Updraftplus irányítópultjának főoldalára, és el is készítheted az első mentésedet. Kattints a „Mentés most” gombra, és várd meg türelmesen, míg lefut a mentés.

Ha minden jól ment, akkor alul láthatod is az első biztonsági mentésedet, amit most már bármikor könnyedén vissza tudsz állítani, ha bármi gond adódna! Lépj be a Google Drive fiókodba, és ellenőrizd, hogy a mentés ott is megvan-e! Ha igen, mindent jól csináltál.

Nyugodtan hátradőlhetsz, most már jöhet bármi! 😉

Szólj hozzá!