Weboldal készítés – 1. rész (Wp telepítése)

|

Az interneten rengeteg leírást, videót lehet találni weboldal készítésével kapcsolatban. Ezek nagy része ingyenes, de létezik egy csomó magyar nyelvű online tanfolyam is, ahol részletesen megismerkedhetsz a WordPressel. Ebben a sorozatban az én szemszögemből ismerheted meg a weboldal készítés folyamatát. A WordPressről már olvashattál egy korábbi bejegyzésemben, így ezt a részt átugrom. 🙂

A sorozatban lépésről-lépésre, az alapoktól megmutatom neked, hogy hogyan készítsd el a saját weboldalad anélkül, hogy ezért bárkinek pénzt fizetnél. Természetesen minimális költségeid így is lesznek a tárhellyel és a domainnel kapcsolatban. A leíráshoz azt veszem alapul, hogy induló vállalkozásod van, és egy nagyon egyszerű bemutatkozó weboldalt szeretnél létrehozni egy kezdőoldallal, egy szolgáltatások oldallal, és egy kapcsolati oldallal.


1. Domain, tárhely:

A weboldalad működéséhez szükséged van egy domain névre ( pl.: wplanning.hu), illetve egy tárhelyre, ahol a weboldalad és a domain neved „tárolod”. Persze vannak ingyenes domain nevek, és ingyenes tárhelyek is, de határozottan azt ajánlom, hogy NE használj ingyenes tárhelyet. Az egésztől el fog menni a kedved, hidd el! Szóval keresel egy tárhelyszolgáltatót. Én több magyar webtárhely szolgáltató által biztosított környezetben dolgoztam már ( pl.: Tárhelypark, Dima, stb), de ha nem gond az angol, akkor választhatsz külföldi szolgáltatót is. Ezek közül a Sitegroundot tudom ajánlani, rendkívül jók. Erről lehetné meg egy csomó mindent írni, de a lényeg, hogy válassz ki egy szolgáltatót, és fizess elő az egyik csomagjukra. Egy ilyen típusú weboldalhoz a legtöbb esetben a legkisebb csomag bőven elég lesz. A tárhelyekről itt olvashatsz bővebben. 


2. WordPress telepítése:

A WordPress tárhelyre telepítésének több módja van. A legtöbb tárhelyszolgáltatónak létezik WordPress telepítője, de legtöbb esetben kérheted is a szolgáltatótól, hogy rakják fel neked a tárhelyedre, de akár elvégezheted Te magad is. A leírásban a Tárhelypark cPanel felületéből kivágott képekkel illusztrált leírást láthatsz:

 

Wordpress telepítés Cpanel

Belépsz a táhelyhez tartozó Cpanelre, és ott megkeresed a Softacuolus  telepítőt, azon belül a WordPress ikont.

 

Wordpress telepítés Cpanel 2

Rákattintasz a WordPress ikonra, majd a következő oldalon az “Install now” gombra.

 

Wordpress telepítés Cpanel 2

Ezen az oldalon kiválasztod a telepíteni kívánt WordPress verziót (javaslom a legújabb verzió kiválasztását) , majd kiválasztod az elérési protokollt (www vagy www előtag nélkül, http vagy https). Alatt kiválasztod azt a domain nevet, amire telepíteni szeretnéd a WordPresst. Az én esetemben létrehoztam egy aldomaint (new.wplanning.hu). Telepítési könyvtárt hagyjuk üresen, ha nem akarunk almappába telepíteni.

Wordpress telepítés Cpanel 2

Az Oldal beállításoknál megadhatod az oldalad címét, ez fog megjelenni majd a keresőben. Pl: Vendégkönyv név Wplanning; Podcast leírás: Minőségi weboldalak készítése. Ha ezt itt nem változtatod meg, semmi baj, azt a későbbiekben bármikor meg tudod majd változtatni.

Megadod a felhasználónevet, jelszavat. NAGYON FONTOS, hogy a bejelentkező név NE admin legyen, illetve a jelszó is megfelelő erősségű legyen. A képen szereplő jelszavat NEM használom, csak illusztrációként tettem be. 🙂

Megadod az Admin e-mail címét (sajátodat)

 

Wordpress telepítés Cpanel 2

Utána kiválasztod a nyelvet, kiválasztod az opcionális pluginokat, és alul megadod ismét az e-mail címedet, majd a “Telepítés” gomb.

Megjegyzés: A haladó beállításoknál beállíthatod még adatbázis tábla előtagot, a frissítéseket automatizálhatod, illetve a biztonsági mentéseket konfigurálhatod. Én nem szoktam bekapcsolni az automata frissítést, a mentést pedig hetire szoktam állítani, de ezt döntsd el Te.

 

Miután a telepítő elvileg hiba nélkül lefutott, az alábbi képet kell látnod:

Wordpress telepítés Cpanel 2

 

Kész is vagy az Adminisztrátor URL-re kattintva be is léphetsz az új weboldalad admin felületére. Ha a bal felső sarokban a kis házacska fölé viszed az egeret, és a honlap megtekintése gombra kattintasz,   megnézheted, hogy hogy néz ki MOST a weboldalad.

NE csüggedj el! Lesz ez még sokkal jobb is! 😉

Nemsokára jövök a sorozat következő részével, ahol az alapbeállításokon fogunk végigmenni.

 

Szólj hozzá!