Oldalak és bejegyzések a WordPressben

|

A WordPress kezelőfelületén a legtöbben kétféle tartalmat használnak a weboldaluk bővítésére: az oldalakat és a bejegyzéseket. A különbség köztük az, hogy az oldalak nagy többségben statikusak, azokat készen kapod a weboldal készítődtől(jó estben), és az apróbb változtatásokon kívül nem nagyon kell hozzányúlnod optimális esetben. Telefonszám, székhely változás, galériák bővítése, új munkatárs/tevékenységi kör felvétele esetén, stb.

A blogbejegyzések (optimális) esetben bővülnek, szaporodnak, sokasodnak. 🙂 Használhatod cikkírásra, események létrehozására, de ha például autóbérléssel foglalkozol, érdemes minden autód részletes adatlapját egy blogbejegyzésben létrehoznod, de ez csak egy az ezer lehetőség közül. Rendszeres blogolás SEO szempontból is nagyon fontos, erről már biztosan hallottál. A Google a változó, bővülő, igényes tartalmakat előbbre sorolja. Erről külön 1000 cikket lehetne írni, de nem vagyok SEO szakértő (még 😉 ), így ezt a profikra hagyom. Azonban nem elég, ha létrehozunk oldalakat, bejegyzéseket, azokat ki kell pakolnunk az oldalunkra, hogy ország-világ láthassa! 🙂 Én általában az ügyfeleimnek javaslom egy külön oldal kijelölését, ami a blogbejegyzéseket jeleníti meg. Nem kell kötelezően „Blog” elnevezéssel ezt illetni, lehet „Hírek” „Cikkek” „Események” vagy akármi más, ami tükrözi a tevékenységünket, vagy ahhoz kapcsolódig valamilyen módon

Oldalak létrehozása, módosítása

Először is lépjünk be a weboldalunk admin felületére. Amikor beléptünk, a bal oldali menüben kattintsunk az “OLDALAK” menüpontra, ekkor ezt fogjuk látni:

oldalak bejegyzesek 1

Itt értelemszerűen vagy oldalt, vagy felül az “ÚJ HOZZÁADÁSA” pontra kell kattintanunk, és már meg is jelenik az új oldalunk szerkesztő felülete:

oldalak bejegyzesek 2
  1. Ide írjuk be az új oldalunk nevét
  2. Itt láthatjuk az oldalunk hivatkozást, ami a böngésző címsorában fog megjelenni. Az általam készített weboldalon eleve szövegesre van állítva a link, tehát ezzel nagyon nincs dolgod, így kell megjelennie: doaminneved.hu/valamilyen-oldal . Igen, ékezetek nélkül, és a szavak között kötőjellel!

Ha ezekkel kész vagyunk, vagy vázlatként mentjük az oldalt, vagy közzéteszük, a “KÖZZÉTÉTEL” gombra való kattintással. Ettől a pillanattól fogva az oldalunk nyilvános lesz, a link birtokában bárki megnézheti. Ezért amíg nem vagy teljesen kész vele, ajánlott vázlatként elmenteni.

Ismerkedj meg a blokkok csodálatos világával! 😉

Bejegyzések létrehozása, módosítása

Bejegyzéseket a WordPressben nagyon hasonló módon lehet létrehozni, mint az oldalakat, és a szerkesztő felületnek sok pontja ugyanaz.

Kattintsunk a “BEJEGYZÉSEK” menüpontra, ezen belül az “ÚJ HOZZÁADÁSA” pontra.

oldalak bejegyzesek 3

A Bejegyzések menüponton belül összesen 4 menüpont található.

1. Összes bejegyzés:

Elég egyértelmű, itt tekintheted át az eddig készült bejegyzéseket, láthatod a bejegyzés címét, szerzőjét, kategóriáját, címkéit, valamint azt, hogy mikor volt utoljára módosítva. Innen indulva tudjuk szerkeszteni a régebbi bejegyzéseinket, a cím alatti szerkesztés feliratra kattintva.

2. Új hozzáadása:

Amikor új bejegyzés indítunk, akkor innen indulunk, új blogbejegyzéseket tudunk létrehozni a WordPressben.

oldalak bejegyzesek 4

3. Kategóriák:

Itt hozzuk létre a bejegyzéseink kategóriáit, vagyis azt, hogy milyen témákban írunk. Például: “Biztonság”, “Weboldal készítés”, “Hírek”, “Akciók”, stb. Minden kategóriához írhatunk (és ajánlott is írni!) leírást, illetve be tudunk állítani szülő kategóriát. Egy blogbejegyzést több kategóriába is betehetünk.

oldalak bejegyzesek 5

4. Címkék

Ugyanúgy kell létrehozni, mint a kategóriákat. Egy blogbejegyzésre több címkével is fel lehet címkézni, SEO szempontból van szintén jelentősége.

oldalak bejegyzesek 6

Térjünk a lényegre!

Megismerkedtünk a bejegyzés menüponttal, átgondoltuk, hogy milyen témában, milyen bejegyzéseket szeretnénk majd létrehozni, és ennek megfelelően elkészítettük a kategóriákat, és a címkéket is. Kattintsunk az “Új hozzáadása” feliratra!

Mindent ugyanúgy csináljunk, mint az oldalnál! Adjunk címet a bejegyzésünknek, és állítsuk be első körben az alábbiakat:

  • Bejegyzés formátum;
  • Szerző;
  • Jelöljük ki a megfelelő kategóriákat;
  • Címkézzünk;
  • Állítsunk be kiemelt képek
  • Állítsuk be az oldalszerkezetet

A fentiek után mentsük el vázlatként a bejegyzésünket. Ezután elkezdhetünk írni. 🙂

Használjuk ki a blokk-szerkesztő által nyújtott lehetőségeket. 🙂

Tipp: Használjuk az ingyenes Yoast-SEO bővítményt, hogy minél jobban teljesítő bejegyzést tudjunk létrehozni!

Összegezve:


Oldalak: Weboldal vázát alkotják, valamely menüben megtalálhatók, általában nem nagyon „bántjuk” őket, csak változás/bővítés esetén, illetve viszonylag ritkán, nem rendszeresen hozunk létre újakat.

Bejegyzések: Optimális esetben rendszeresen hozunk létre újakat, a tartalma a tevékenységi körünkkel összevág. A régebbi bejegyzéseket
frissítjük, aktualizáljuk.


Szólj hozzá!