Weboldal készítés okosan

|

Az utóbbi időben kicsit elhanyagoltam a blogolást, de mentségemre szóljon, hogy el voltam havazva kicsit munkaügyileg. Már nem mintha panaszkodnék… 😉 Az utóbbi időben több ügyfél keresett weboldal átalakítással, kiegészítéssel, optimalizálással kapcsolatban, és hát amikkel találkoztam a WordPress oldalakon belül… Nem volt semmi… (Persze tisztelet a kivételeknek, mert volt olyan, amin látszott, hogy nagyon jól rakták össze, csak nem ért rá a fejlesztő, vagy nem volt ideje a tulajnak, stb.).

A teljesség igénye nélkül:

 • Elavult WordPress verziók;
 • Elavult bővítmények, témák;
 • Felesleges dolgok (nem használt témák, bővítmények, demo bejegyzések, félbehagyott oldalak);
 • Túlbonyolítva az egész, egy minimál változtatás pluginnal;
 • 20+ bővítmény!!! -Aminek több mint a felét nem használták, vagy nem is volt beállítva.
 • Összegányolt, agyonbonyolított oldalak;
 • Többféle visual builder használata;
 • 0 (!!!!!) optimalizálás, keservesen lassú oldalak;
 • Nem eredeti bővítmények…. 🙁
 • És még egy csomó minden…. 🙂

Ha olvastátok a WordPress biztonságról, bővítményekről, karbantartásról, oldal gyorsításáról, írott bejegyzéseimet, akkor szinte az összes, azokban elkerülendő dolgot megtalálhatod a felsorolásban.

Nincs könnyű dolgom ilyenkor, olyan, mintha borotvaélen táncolnál. A sz*rul összerakott WordPress weboldal amellett, hogy NEM BIZTONSÁGOS, arra is lehet számítani, hogy “takarítás” közben összeomlik az egész, ami nagyon kellemetlen tud lenni. Mind ügyfélnek, mind nekem.

Tágabb ismerősi körben, beszélgetés közben, ha szóba kerül weboldal készítés, (szinte mindig) felmerül az, hogy “Van egy barátom….” “A szomszéd fia informatikus…” “A keresztgyerek…” “A régi kollégám…” nagyon ért ehhez, és megcsinálja nekem 20.000 Forintért. Vagy: “Már kifizettem X Forintot, és a jövő hétvégére lesznek vele készen.”, majd 3 hónap múlva, amikor találkozunk, megkérdem, hogy mi újság a weboldallal, és a válasz ugyanaz: “Most hétvégén lesz kész vele, már tuti!”, és 1 év múlva ugyanitt tartanak.

De őszintén tedd fel magadnak a kérdést: Ha a lakásodban a fürdőszobádat fel akarod újíttatni, megcsináltatnád a Szomszéd Pistikével, aki látott már hidegburkolót a tévében kétszer, vagy hívnál egy szakembert?

Ugye? Persze, hogy a szakembert választod, mert a fürdőszobát minden nap nézed, használod, és azt szeretnéd, hogy szép legyen, és minden úgy működjön benne, ahogy kell.

Ugyanez a helyzet a weboldalaknál is!

Azzal a különbséggel, hogy azt nem biztos, hogy Te megnézed minden nap, de az ügyfeleid IGEN! Továbbá pénzt hoz neked, hisz a vállalkozásod része. És ha nem működik normálisan az űrlap, nem kapod meg az üzeneteket, vagy túl lassú az oldalad, és az ügyfelek nem várják meg, míg betölt(NEM FOGJÁK!), ez neked folyamatos veszteség. Ráadásul visszautalva az első bekezdésre, azzal kell foglalkoznod, hogy kijavíttasd, átalakíttasd.

És ez nem lesz olcsó, sőt!

Ki kell fizetned a szakember órabérét, vagy újra kell építeni az egész oldaladat az alapoktól. Ezért érdemes a piacon körülnézni. Az, hogy most ki a webfejlesztő, ki a webdesigner, meg ki a programozó, szerintem hagyjuk, külön posztot érdemelne. Szakmai csoportokba rengeteg vélemény van ezzel kapcsolatban. 🙂 Végül is neked ezzel nem kell foglalkoznod, a lényeg, hogy jól működően, és igényesen csinálja meg.

Pár tanács a weboldal készítő kiválasztásával kapcsolatban:

 1. Magánszeméllyel ne csináltass weboldalt!
 2. Mindig kérj írásbeli szerződést, amiben pontról pontra le van írva mindenkét fél szerepe. Azt olvasd át, és ha valami nem világos, kérdezz rá!
 3. Mindig kérj számlát!
 4. Előleget csak számla ellenében adj, és szerepeljen a szerződésben is!
 5. Kérj garanciát!
 6. Ha pár napig nem éred el, nem hív vissza, nem jelentkezik, és ezt nem jelezte előre, hagyd!
 7. Ha mondvacsinált indokok miatt késik, ráadásul neked kell rákérdezni, hogy Mi van már, akkor keress mást!
 8. Nézd meg a referenciákat.

Mit veszíthetsz a fentieken kívül, ha rosszul választasz?

 • Pénzt;
 • Ügyfeleket;
 • Hírnevet;

Összegezve, ne akard elhinni, hogy az olcsóbb jobb lesz, hosszútávon mindenképp veszíteni fogsz vele!

Szólj hozzá!