Mi az a WordPress, és miért válaszd weboldaladhoz?

|

Mi az a WordPress?

A WordPress a világon egyik legnagyobb körben elterjedt tartalomkezelő rendszer (Content Management System- CMS). Többféle tartalomkezelő rendszer van, a teljesség igénye nélkül a Drupal, Joomla, és persze WordPress. A száraz statisztikai adatokat tekintve a WordPresst jelenleg az interneten jelen lévő ÖSSZES weboldal kicsivel több, mint 26%-án használják. Ez számokban kifejezve több, mint 74 Millió weboldal!

Mennyibe kerül?

A WordPress ingyenes. Igen, jól látod. Egy teljesen szabad felhasználású, ingyenes CMS. Nem számít, ha csak egy blogot üzemeltetnél, vagy a vállalkozásodnak akarsz csinálni weboldalt, tény, hogy (ha magad csinálod) nem kerül neked semmibe. Természetesen kismillió bővítmény, téma létezik hozzá, amik fizetősek, de elmondhatjuk, hogy alapvetően egy egyszerű blogot, weboldalt ingyenes létre tudsz belőle hozni.

De tényleg ingyenes?

Maga a rendszer ingyenes, és tényleg meg tudod csinálni magadnak, a kérdés az, hogy az időd mennyit ér? Gondold végig: Utánaolvasol, megnézel videókat, esetleg elvégzel egy online tanfolyamot. Ez nem 1-2 óra, sőt! Akár hetekbe-hónapba is telhet, míg elkészíted magadnak a weboldalad. A belefektetett munkóráidat a vállalkozásod fejlesztésével, a munkáid kivitelezésével is tölthetnéd. Rosszabb esetben munkaidőben futtatod a vállalkozásodat, a szabadidődben, amit a családdal, esetleg szórakozással töltenél meg csinálod a weboldalad.

A WordPress előnyei

A WordPressnek rengeteg jó tulajdonsága van, megpróbáltam kiválogatni pár olyat, ami a vállalkozásod szempontjából fontos lehet:

  1. SEO friendly. A SEO jelentése a Search Engine Optimization, vagyis a SEO magyarul keresőoptimalizálás. Bárkitől bármit hallassz, ez az egyik legfontosabb dolog, hogy weboldalad keresőbarát legyen. A WordPress eleve úgy van kialakítva, hogy azt a keresőmotorok könnyen felfedezzék. Természetesen attól, hogy összeraksz egy weboldalt, nem fog egyből a találati lista első helyére kerülni, ez hatalmas meló, de az alapok meglesznek hozzá, hogy a későbbiekben szakértői segítséggel jó helyezést érj el a keresőkben.
  2. Mobilbarát. Az Összes WordPressel készült honlap reszponzív (mobilbarát) megjelenésű. Ez azt jelenti, hogy ha a weboldaladat mobileszköz (tablet, okostelefon) képernyőjén nézik, akkor ott is tökéletesen jelenik meg. Nem kell nagyítani, nem lesznek minik a betűk, képek, stb.
  3. Könnyű használni. Egy weboldal soha nincs kész. Vagyis miután elkészült, azzal törődni kell. A frissítéseket telepíteni kell, sokszor tartalmakat, telefonszámot, képeket ki kell cserélni rajta. Esetleg eseményeket akarsz közzétenni, új tartalmakat feltölteni. Miután az alapokkal megvagy, ezeket nagyon egyszerűen, kis időráfordítással el tudod végezni magad is.
  4. Modern. Biztos láttál már régi (vagy nem is olyan régi) weboldalakat, amik úgy néznek ki, mintha még mindig a kétezres évek elején lennénk. A WordPressel készített weboldal is tud persze ízléstelen lenni, de alapvetően modern megjelenést lehet vele kialakítani könnyedén.
  5. Nincsenek bérleti díjak. Ellentétben a “bérlős” rendszerű weboldal készítőkkel, itt nincs havi vagy éves díj. Egyszer kell JÓL megcsinálni vagy megcsináltatni, és akkor az örökre a tied lesz.

 

Biztonság

Lehet, hogy te is találkoztál már au interneten böngészve azzal, hogy “A nyílt forráskódú CMS-ek nem jók, mert mindig feltörik az ilyen weboldalakat!”. Ez így ebben a formában nem igaz. Mivel a weboldalak döntő többsége WordPress alapú, így természetes az is, hogy statisztikailag nagyobb számú támadás van WordPress alapú weboldalak ellen. A tény az, hogy ha a témákat, plugineket, Worpress verziókat folyamatosan frissíted, ha fizetős kiegészítőt hivatalos helyről szerzel be, nagyon kicsi az esélye, hogy a weboldaladat feltörjék. Másfelől természetes az erős jelszó használata, és az admin felületen a felhasználónév átírása. Emelett az általam készített weboldalakon én beállíttok egy biztonsági bővítményt, ami nagyon sokféle támadástól meg tudja védeni a weboldalt.

Összefoglalva, véleményem szerint a WordPress tökéletes alap egy jó weboldalhoz. Ha eldöntötted, hogy weboldaladhoz a WordPresst választod, de nincs időd foglalkozni vele, és  inkább hozzáértő szakemberre bíznád, vagy a régi weboldaladat modernizálnád korrekt áron, akkor lépj velem kapcsolatba! 🙂

Szólj hozzá!