Céges weboldal 10 tipp az indulás előtt

|

Azt, hogy szükség van-e a vállalkozásodban céges weboldalra, 2020-ban már nem lehet kérdés. Amikor az üzleti tervedet csinálod, mindenképp valahova a lista elejére írd fel ezt is. 🙂 Az alapvető követelményekre (reszponzivitás, SSL kötelező használata, biztonság, stb) nem térek ki részletesen, inkább vegyük végig sorra a kötelező/ajánlott dolgokat:

1. Domain

Mint azt bizonyára tudod, a céges weboldalad nem készülhet el a domain és a tárhely nélkül. Ha éged van, akkor nagyon sokat nem kell agyalnod a domained nevén, egyszerűen megveszed a cégneved.hu domaint, és ezt fogod használni. Persze ez nem kötelező, választhatsz olyan domaint ist, ami kifejezi azt, hogy mivel foglalkozol. Ha vállalkozó vagy, akkor meg mindenképp ez utóbbi ajánlott. Persze ezen is el lehet agyalni napokat, egy csomó cikk van arról, hogy hogyan válasszuk ki a domain nevet, nézz körül! 🙂

Domain foglaltságának ellenőrzése (.hu domain esetén): KLIKK

2. Tárhely

A domain mellé szükséges egy tárhely is, ahol a weboldalunk lesz, illetve itt tudunk létrehozni üzleti email címünket is ([email protected]). A tárhely választásánál figyeljünk oda, mert kismillió szolgáltató van, és hát könnyű mellényúlni. Egy rosszul kiválasztott tárhellyel később sok gondunk lehet! A legjobb, ha rábízzuk a fejlesztőnkre, hogy ajánljon nekünk megfelelő tárhelyet. Hidd el, egy weboldal készítéssel foglalkozó cég/személy megfordult már sok szolgáltatónál, megbízhatsz benne!

3. Email címek

Röviden: mindig használd a megvásárolt domain végződésű email címet mind a magad, mind a kollegáid email címének! Pl: [email protected] Sokan nem használják, maradnak a jól bevált Gmail-es címüknél, mert macera még egyet figyelgetni. Ha ilyen kétejeid vannak, olvasd el az email beállítási lehetőségekről szóló írást!

4. Adatvédelmi tájékoztató

Igen, nagy valószínűséggel szükséged lesz erre is. Ide kattintva tudod ezt ellenőrizni. Nem mellesleg fenntartások nélkül ajánlom a linkelt oldalt az elkészíttetésre, kiváló ár/érték aránnyal dolgoznak, és nagyon gyorsan is!

5 Cégadatok – Impresszum

A weboldalon szükséges egy könnyen elérhető(általában láblécbe kirakott) oldalra is, amely a céged/vállalkozásod adatait tartalmazza. Egyrészt ez jogszabályi kötelezettség, másrészről bizalmat is kelt. Olyan céges weboldalról, ahol nem találom meg ezeket az adatokat, a magam részéről soha nem rendelek meg sem terméket, sem szolgáltatást.

Kötelező adatok:

  • Név(cégnév/vállalkozó neve)
  • Cím
  • Adószám
  • Cégjegyzékszám(cég esetén)
  • Nyilvántartási szám (EV)
  • Közösségi adószám (Ha van)
  • Elérhetőségi telefonszám
  • Email cím
  • Tárhelyszolgáltató adatai

6. Szöveges tartalmak

A megfelelő mennyiségű és mnőségű szöveges tartalom elengedhetetlen egy céges weboldalhoz. Be kell mutatnunk, hogy mivel foglalkozunk, mióta vagyunk jelen a piacon, kik a partnereink. Írnunk kell a szolgáltatási köreinkről, lehetőleg ne csak felsorolásként, hanem fejtsük is ki 1-2 mondatban, hogy az adott szolgáltatás pontosan mit takar.

7. Betűtípus kiválasztása

Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Az interneten kismillió betűtípus található, neked “csak” ki kell választanod a megfelelőt. Szerencsére itt sem vagy magadra hagyva. A Google Fonts oldalon nézz körül, és figyelj arra, hogy a kiválasztott betűtípus rendelkezik-e a magyar karakterkészlettel! Ezt a legkönnyebben úgy tudod ellenőrizni, hogy felül középen a “Type something” mezőbe beírod: “árvíztűrő ütvefúrógép” . Nem ,ez nem egy létező szerszám, hanem egy könnyen megjegyezhető szöveg, ami a magyar ABC összes speciális karakterét tartalmazza. Ha a szöveg helyesen jelenik meg az adott boxban, akkor azt a betűkészletet nyugodtan használhatjuk!

ceges weboldal fonts
Google Fonts

8. Képek

A szöveges tartalmakat a képekkel kell kiegészítened. Ehhez használhatsz interneten fellelhető Stock fotókat, léteznek ingyenes és fizetős változatban is. Persze itt is a legjobb egyediségre törekedni, és saját fotókat használni, de azért figyelj a képek minőségére, ne rakj ki homályos, sötét, ferde fotókat, vagy olyat, amin rajta van a szomszéd macskája. Ne felejtsd el optimalizálni a képeket!

Ingyenes/fizetős képforrások a teljesség igénye nélkül:

pikwizard
Pikwizard

Mindig figyelj oda arra, hogy a talált fényképet hogyan és miylen feltételekkel rakhatod ki a céges weboldaladra!

9. Színek

Ha van logód, akkor ezen nem annyira kell gondolkodnod, hosz az abban használt színekből ajánlott kiindulnod. Ha nincs, akkor bizony keresned kell. És nem, nem kell 26 színt használnod, bőven elég lehet egy sima fehér-fekete kombó 1 további színnel kiegészítve, ez csak ízlés kérdése. 2020-ban céges weboldalnál nem “divat” rikítós, sokféle szín használata.

Tippek a színekhez:

ceges weboldal colors
MAterial Palette

10. Referenciák

Ha most indulsz, és soha nem volt még egyetlen munkád sem (mondjuk ez életszerűtlen), akkor ezt nem tudjuk kitenni, de törekedj arra, hogy már az első munkádat dokumentáld valamilyen formában, és egyből tedd ki. Ha meg már régi motoros vagy, akkor úgyis van millió, válogass! 🙂

Céges weboldal indításához a fenti lista egy támpontot nyújt ha végifuss végig, és a fentieken kell végigfutnod

Céges weboldal
Referencia oldal

Szólj hozzá!