Kép optimalizálás és a SEO

|

Korábbi írásaimban már érintettem a SEO kérdéskört (tényleg csak érintettem), és az optimalizálásról szóló cikkben olvashattál már a képek optimalizálásának fontosságáról. Ebben a bejegyzésben összekapcsoljuk a kettőt, de a képeinket nem csak amiatt szerkesztjük, hogy az a WordPress weboldalad működését ne befolyásolja hátrányosan, hanem amiatt is, hogy a weboldalunk SEO-ja is jobb legyen.

Oké,ez jól hangzik, de mi az a SEO? Ha van már weboldalad, és nem is hallottál róla, akkor bizony bajban vagy…. 🙂 Komolyra fordítva a szót, ha valamilyen módon a vállalkozásod kapcsolódik az online világhoz, akkor nagyjából tudod, miről van szó.
De azért tegyük helyre: Röviden: a SEO a Search Engine Optimization rövidítése magyarul keresőoptimalizálást jelent. A lényege az, hogy a weboldalad bizonyos szavakra, kifejezésekre előbbre juttassa a keresőben indított találati listában.

A nulladik lépés mindig a képek optimalizálása legyen.

1. lépés: Kép elnevezése.

A képeket mindig aszerint nevezzük el, hogy mi látható rajta. A kép nevét kisbetűvel, ékezetek nélkül írjuk, ha több szóból áll, akkor “-” jellel válasszuk el a szavakat. Ha van egy fehér macskáról képünk, amit használni szeretnénk a weboldalunkon, akkor annak a neve “feher-macska.jpg” lesz ideális esetben.

2. lépés: Kép alt.

Az “alt text” az alternative text rövidítése, és a szerepe az, hogy ha a böngésző valami miatt nem tud megjeleníteni egy képet, akkor helyette az alt szöveg jelenik meg. HTML kódban így néz ki egy weboldalba ágyazott kép:

<img src="https://wplanning.hu/wp-content/uploads/2019/03/facebook-icon.png" alt="Facebook ikon" />

Alapvetően a képek alt szövege nem fog látszani a weboldaladon, csak akkor, ha valami hiba miatt nem tölt be a kép, akkor a látogatód tudni fogja, hogy ott egy Facebook ikonnak kellene lennie. Valahogy így:

Facebook ikon

Habár a keresőmotorok mesterséges intelligenciája felismeri a képeket a tartalmuk alapján, de ha ellátjuk alt szöveggel a képet, abban jobban bíznak. 😉 mesterséges inteligeRöviden ez a lényege az alt szövegnek.

3. Kép leírás (caption)

Az alt szöveg arra való, hogy segítsük a keresőmotorokat, illetve hiba esetén a felhasználókat. Másfelől a kép leírás arra szolgál, hogy leírjuk vele, hogy mi található a képen, és ez mindenki által látható lesz, így:

Facebook ikon
Ez egy Facebook ikon.

Joggal kérdezheted, hogy ennek mi értelme van? Igazad van, nem sok, hisz a legtöbb képet felesleges magyarázni, mert egyértelmű, mi van rajta, Viszont nagyon jól használható galériánál:

Title, Alt, Caption beállítása WordPress weboldalon

Első lépéskéánt kattintsunk az irányítópulton a jobb oldalon lévő menüben a “Média” menüpontra, majd válasszuk ki a szerkeszteni kívánt képet. Az alábbi képen láthatóak a beállítási lehetőségek:

kepek seo
  1. Helyettesítő szöveg (ALT)
  2. Cím (Title)
  3. Felirat
  4. Leírás (Caption)

Összegezve, ha fenti lépéseket követed, akkor 2 legyet üthetsz egy csapásra. Egyrészt a képeid mérete nem fogja terhelni a tárhelyedet, az oldalaid gyorsabban fognak betöltődni. Másrészről a keresőmotorok jobbra fogják értékelni az oldaladat.

Azért arra felhívom a figyelmedet, hogy pusztán a képek optimalizálásával nem fogsz a Google első oldalára kerülni, de jó irányba haladsz ahhoz, hogy a weboldalad jobb helyezést érjen el a találatok között.

Szólj hozzá!