Nem egy magyaros kifejez√©s… ūüôā A WordPress staging azt jelenti, hogy kl√≥nozzuk a weboldalunkat , majd a kl√≥non ezut√°n tesztel√©seket hajthatunk v√©gre, hozz√°tehet√ľnk, elvehet√ľnk (an√©lk√ľl, hogy az eredeti weboldalunkhoz ny√ļln√°nk, k√∂zben az “online” √°llapotban mŇĪk√∂dik) , majd ha k√©sz vagyunk a v√°ltoztat√°sokkal, visszatehetj√ľk az eredeti hely√©re. J√≥l hangzik ugye? ūüôā

Gyakran elŇĎfordul, hogy a m√°r k√©sz weboldalunkon m√≥dos√≠tani szeretn√©nk. Esetleg hozz√°adn√°nk/elvenn√©nk tartalmakat, vagy megv√°ltozott valamilyen adat, √ļj szolg√°ltat√°st tenn√©nk fel, vagy j√∂tt egy √ļj koll√©ga a c√©ghez. Hovatov√°bb elŇĎfordulhat (kiv√©ve, ha olvastad a friss√≠t√©sek fontoss√°g√°r√≥l sz√≥l√≥ kor√°bbi bejegyz√©semet ūüôā ), hogy nem nagyon l√©pt√©l be, √©s kij√∂tt egy csom√≥ friss√≠t√©s. Ilyenkor n√©ha vakarjuk a fej√ľnket, hogy mi lenne a legjobb megold√°s, mert:

  • Nem akarjuk karbantart√°s √ľzemm√≥dba tenni az oldalunkat, hisz l√°togat√≥kat vesz√≠thet√ľnk, vagy ha hirdet√©sek mennek, amik az oldalra mutatnak, azokat is ki kellene kapcsolni, √©s nagy macera lenne.
  • Nem akarunk “live” √ľzemm√≥dban sem szerkeszteni, mert nem akarjuk, hogy a l√°togat√≥ink az esetlegesen elrontott, vagy f√©lk√©sz szerkeszt√©seinket n√©zegess√©k.
  • Nem mer√ľnk friss√≠teni, mert kij√∂tt egy fŇĎverzi√≥ friss√≠t√©s, √©s f√©l√ľnk, hogy √∂sszeomlik az oldalunk.

Itt jön képbe a staging.

A staging folyamata, ha azt k√©zileg kellene megcsin√°lnunk, a k√∂vetkezŇĎ lenne:

  1. Létrehozunk egy teljes biztonsági mentést a weboldalunkról.
  2. L√©trehozunk a t√°rhely√ľnk√∂n egy aldomaint. P√©ld√°ul ha a domain√ľnk www.qwertz.hu, l√©trehozzuk a www.staging.qwertz.hu domaint.
  3. Az aldomainre felrakjuk a biztons√°gi ment√©st, elv√©gezz√ľk a m√≥dos√≠t√°sokat, friss√≠t√©seket, tesztel√ľnk, stb.
  4. A m√≥dos√≠t√°sok elv√©gz√©se ut√°n az aldomainrŇĎl k√©sz√≠t√ľnk egy teljes biztons√°gi ment√©st.
  5. A 4-es pontban eml√≠tett biztons√°gi ment√©st visszarakjuk az eredeti domin√ľnkre.
  6. K√©sz! ūüôā

H√°t ezt nem hangzik valami j√≥l… Ez a staging?

Val√≥ban nem hangzik j√≥l, √©s szerencs√©re a k√©rd√©sre is “NEM” a v√°lasz. Semmi √©rtelme nem lenne. ūüôā De t√©nyleg. A l√©p√©seket az√©rt √≠rtam le, hogy meg√©rtsd, hogy hogyan n√©zne ki egy staging, ha azt manu√°lisan kellene csin√°lni.

Staging létrehozása:

Sok t√°rhely szolg√°ltat√≥n√°l ez opci√≥. Megmondom ŇĎszint√©n, hogy n√°lam ez az opci√≥ fontos szempont t√°rhely v√°laszt√°sn√°l. Nagyon megk√∂nny√≠theti az √©let√ľnket. A WPlanning √°ltal biztos√≠tott t√°rhelyeken term√©szetesen lehetŇĎs√©g van WordPress stagingre, a “T√°rhely pro” szolg√°ltat√°sban d√≠jmentesen. Ha a WPlanningn√°l hostolod a weboldalad, egyszerŇĪen jelzed, hogy sz√ľks√©ged van egy staging weboldalra, majd jelzed amikor k√©sz vagy, √©s a m√≥dos√≠tott oldal megy a hely√©re. Igen, t√©nyleg ilyen egyszerŇĪ.

K√≠v√°ncsi vagy hogy is mŇĪk√∂dik ez?

ElsŇĎ l√©p√©sben jelzed emailben vagy telefonon fel√©m, hogy sz√ľks√©ged lenne egy staging wordpress oldalra. Term√©szetesen ennek alapfelt√©tele, hogy a weboldalad az √©n t√°rhelyemen ker√ľlj√∂n elhelyez√©sre.

Ezut√°n √©n ezt l√©trehozom, majd emailben elk√ľld√∂m neked a linket, ahol a weboldalad m√°solat√°t el√©red. Mivel ez egy az egyben m√°solat a Te weboldaladr√≥l, a bel√©p√©si adatok ugyanazok, amik az eredeti weboldaladhoz!

Elv√©gzed a m√≥dos√≠t√°sokat, amiket akarsz. Hozhatsz l√©tre √ļj oldalakat, √ļj bejegyz√©seket, m√≥dos√≠thatod a m√°r megl√©vŇĎ tartalmakat. Ha akarod, ak√°r az eg√©sz weboldaladat √ļjra √©p√≠theted. Ha b√°rmit elrontasz, vagy b√°rmi “elsz√°ll”, semmi gond, az eredeti weboldalad k√∂sz√∂ni, j√≥l van! ūüėČ

Amikor mindennel k√©sz vagy, jelzed nekem emailben, hogy k√©sz minden, mehet a weboldal az eredeti weboldalad hely√©re. Gyakorlatilag a weboldalad folyamatos mŇĪk√∂d√©s√©ben nem volt egy perc kies√©s sem!

Nagyj√°b√≥l errŇĎl sz√≥l a staging. Ha b√°rmilyen k√©rd√©sed felmer√ľlne a fentiekkel kapcsolatban, ne habozz, nyugodtan k√©rdezz, ak√°r itt, a bejegyz√©s alatt, vagy vedd fel velem a kapcsolatot el√©rhetŇĎs√©geim egyik√©n.